Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nalezený kocour z Václavic je bez nohy

Fanánek je obyčejný kocour, jakých jsou na venkově spousty. Starší, nekastrovaný a černý. Vzhledem k tomu, že je civilizovaný - nechá se hladit, dodržuje čistotu -, domníváme se, že někomu patří, nebo aspoň kdysi patřil. Kočka, která vyrostla venku bez kontaktu s přátelskými dvounožci, se chová totiž opravdu jinak. (Třeba jako černá Gábi, která v depozitu sedí již rok a pokroky v ochočování jsou prakticky nulové.)  Majitele Fanánka se nám - ani městské policii z Hrádku - nepodařilo najít, kocour tedy zůstává v naší péči,

Co bylo na obrázku v původním článku patrné, ale co jsme v textu nijak nezdůrazňovali, je skutečnost, že kocour byl přijatý s otevřenou zlomeninou zadní nohy. Takové zranění se dá za určitých okolností napravit pomocí drátů a hřebů tak, že kočka je po nutné rekonvalescenci schopná zraněnou nohu používat. Zásadní pro úspěch takové operace je, že je zlomenina čerstvá, a ne jako ve Fanánkově případě zahnívající a plná červů. 

Zapáchající nohu bylo tedy nutné amputovat. Kočka si s takovým zákrokem láme hlavu podstatně méně než člověk; hned druhý den po operaci bylo patrné, že se kocourovi velmi ulevilo, dokonce se začal spokojeně pohybovat po třech! 

Jak zaznělo v úvodu, Fanánek je kocour civilizovaný. Dochází na kočičí WC, rád baští a nechá se hladit. Jak je na tom s ostatními kočkami, snášenlivostí psů a dětí budeme teprve zjišťovat - má zatím chambre separée.

Fanánek u nás ještě nějaký čas pobude - čeká ho mj. kastrace, neb se při amputaci  vzbudil příliš brzo, a dále vakcinace. Pokud chcete přispět na vet. péči, můžete poslat libovolně velký příspěvek na náš transparetní účet (2801108301 / 2010), do poznámky prosím napište "Fanánek".